Parotis bezi tükürük bezlerinin en büyüğüdür (tükürük yapan bezler). Kulakların önünde bulunur. Parotis bezi tükrük yapar ve salgılar. Tükrük, yiyecekleri sindirmek, ağızdaki bakterileri öldürmek ve diş çürümelerini önlemek için önemlidir. Parotidektomi, parotis bezini çıkarmak için yapılan ameliyattır. Tükürük bezi kanserleri genellikle parotis bezinde başlar. Nadir görülürler ve çoğu parotis tümörü iyi huyludur (kanserli değildir). Bazı tükürük bezi kanseri vakalarını tedavi etmek için parotidektomi yapılabilir. Kronik enfeksiyon veya tükürük bezlerinin tıkanması gibi kanserli olmayan durumları tedavi etmek için de yapılabilir.
Paodtidektomi Nasıl Yapılır?
2 farklı Parodtidektomi ameliyatı vardır:
Yüzeysel Parodtidektomi: Parotis bezinin yüzeysel (dış kısmı) çıkarılır. Cerrah kulağın önünde ve boynunda bir kesi açar. Bu genellikle yüzün nasıl hareket ettiğini etkilemez, çünkü cerrah fasiyal siniri kesmez. Total Parodtidektomi: Tüm parotis bezi çıkarılır. Cerrah kulağın önünde ve boynunda bir kesi yapar. Fasiyal sinirin yanı sıra diğer dokuların da tümörün bulunduğu yere bağlı olarak çıkarılması gerekebilir. Bu yüzünüzün nasıl hareket ettiğini etkileyebilir. Bazı durumlarda boyundaki lenf düğümlerinin çıkarılması gerekebilir. Buna lenfadenektomi denir. Cerrahın bağ dokusunu, kasları, sinirleri ve kan damarlarını (vücudunuzdan kan taşıyan küçük tüpler) çıkarması gerekebilir. Bunu yapmak için boyunda uzun bir kesi yapılır. Her vaka farklıdır ve doktorunuz sizinle özel ameliyatınız hakkında konuşacaktır.
Parodtidektomi Ameliyatı Yaptırmanın Riskleri Nelerdir? Herhangi bir ameliyatta olduğu gibi paodtidektomi ameliyatında riskleri ve olası yan etkiler vardır. Bunlar şunlar olabilir:
Anesteziye tepki (Anestezi, ameliyat boyunca uyumanıza, hatırlamamanıza ve ağrıyı yönetmenize yardımcı olmak için verilen ilaçtır. Reaksiyonlar hırıltı, döküntü, şişme ve düşük tansiyonu içerebilir). Kanama. Pıhtı. Enfeksiyon. Fasiyal sinir hasarı. Bu yüz kas kaybına, yüz sarkmasına, dilinizi hareket ettirme ve konuşma/yutma ile ilgili sorunlara, kol zayıflığına ve/veya alt dudaktaki zayıflığa neden olabilir. Frey sendromu (Fasiyal sinir hasarının neden olduğu bir durum. Bir yemek yerken, hatta düşünürken, hayal ederken veya yemek hakkında konuşurken yüzün kızarmasına ve terlemesine neden olur.) Kulakta his kaybı. Kuru göz. Tükürük fistülü (Deride tükürüğün sızabileceği anormal bir açıklık). Görünüşünde bir değişiklik. Ameliyattan önce doktorunuz ameliyata bağlı olarak ortaya çıkabilecek diğer riskler hakkında sizinle konuşacaktır.
İyileşme Süreci Nasıl Olur? Parodtidektomi ameliyatı sonra iyileşme ve hastanede kalış süresi, geçirdiğiniz prosedürün türüne bağlıdır. Cerrahi insizyonlarınıza veya kanalizasyonlarınıza nasıl bakacağınız size söylenecek ve hastaneden ayrılmadan önce başka talimatlar verilecektir. Bakım ekibiniz, ağrı, kan pıhtılaşması, enfeksiyon ve kabızlığın önlenmesi ve/veya diğer durumlar gibi alacağınız ilaçlar hakkında sizinle konuşacaktır. Doktorunuz yaşadığınız ameliyata bağlı olarak aktivite düzeyinizdeki herhangi bir değişiklik hakkında sizinle konuşacaktır. Ameliyat sonrası aşağıdaki adımlar sık sık takip edilmelidir:
Reçete edilen ilaçları belirtildiği gibi alın. Ekşi veya baharatlı yiyeceklerden kaçınarak yumuşak bir diyete uyun. Başınız kalbinizin üzerinde yükselmiş olarak uyuyun. Bunu yapmak için başınızın altına yastıklar yerleştirin. Ameliyat öncesi ilaçlarınızı ne zaman yeniden başlatmanız gerektiği konusunda sağlık ekibinizle konuşun, özellikle kan sulandırıcılar, aspirin ve steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar gibi kan pıhtılaşmasını etkileyebilecek ilaçlar Alkol almayın. Sigara içmeyin çünkü bu ameliyat yaranıza giden kan akışını yavaşlatacaktır. Yaranın yeterli kan akışı yoksa, iyileşmez. 10 kilodan fazla bir şey kaldırmayın. Söylenene kadar nesneleri kaldırmak veya egzersiz yapmak için eğilmeyin. Ameliyattan 2 hafta sonra hava yolculuğundan kaçının. İnsizyonunuza dikkat edin ve yönlendirildiği gibi duş alın. Kesiği suyun altına koymayın. Ameliyat sonrasında doktorunuzu ne zaman aramalısınız?
Doktorunuz ofisi ne zaman arayacağınız konusunda size talimatlar verecektir. Aramanızı gerektirecek hususlar ise:
38,3°C veya daha yüksek ateş. Keside kızarıklık, şişme ve/veya drenaj. Başka sorularınız veya endişeleriniz varsa. Bu semptomları yaşadığınız anda doktorunuz ile diret iletişime geçmelisiniz.
Parotidektomi Nedir?
Parotis bezi tükürük bezlerinin en büyüğüdür (tükürük yapan bezler). Kulakların önünde bulunur. Parotis bezi tükrük yapar ve salgılar. Tükrük, yiyecekleri sindirmek, ağızdaki bakterileri öldürmek ve diş çürümelerini önlemek için önemlidir. Parotidektomi, parotis bezini çıkarmak için yapılan ameliyattır. Tükürük bezi kanserleri genellikle parotis bezinde başlar. Nadir görülürler ve çoğu parotis tümörü iyi huyludur (kanserli değildir). Bazı tükürük bezi kanseri vakalarını tedavi etmek için parotidektomi yapılabilir. Kronik enfeksiyon veya tükürük bezlerinin tıkanması gibi kanserli olmayan durumları tedavi etmek için de yapılabilir.
Paodtidektomi Nasıl Yapılır?
2 farklı Parodtidektomi ameliyatı vardır:
Yüzeysel Parodtidektomi: Parotis bezinin yüzeysel (dış kısmı) çıkarılır. Cerrah kulağın önünde ve boynunda bir kesi açar. Bu genellikle yüzün nasıl hareket ettiğini etkilemez, çünkü cerrah fasiyal siniri kesmez.
Total Parodtidektomi: Tüm parotis bezi çıkarılır. Cerrah kulağın önünde ve boynunda bir kesi yapar. Fasiyal sinirin yanı sıra diğer dokuların da tümörün bulunduğu yere bağlı olarak çıkarılması gerekebilir. Bu yüzünüzün nasıl hareket ettiğini etkileyebilir.
Bazı durumlarda boyundaki lenf düğümlerinin çıkarılması gerekebilir. Buna lenfadenektomi denir. Cerrahın bağ dokusunu, kasları, sinirleri ve kan damarlarını (vücudunuzdan kan taşıyan küçük tüpler) çıkarması gerekebilir. Bunu yapmak için boyunda uzun bir kesi yapılır. Her vaka farklıdır ve doktorunuz sizinle özel ameliyatınız hakkında konuşacaktır.
Parodtidektomi Ameliyatı Yaptırmanın Riskleri Nelerdir?
Herhangi bir ameliyatta olduğu gibi paodtidektomi ameliyatında riskleri ve olası yan etkiler vardır. Bunlar şunlar olabilir:
Anesteziye tepki (Anestezi, ameliyat boyunca uyumanıza, hatırlamamanıza ve ağrıyı yönetmenize yardımcı olmak için verilen ilaçtır. Reaksiyonlar hırıltı, döküntü, şişme ve düşük tansiyonu içerebilir).
Kanama.
Pıhtı.
Enfeksiyon.
Fasiyal sinir hasarı. Bu yüz kas kaybına, yüz sarkmasına, dilinizi hareket ettirme ve konuşma/yutma ile ilgili sorunlara, kol zayıflığına ve/veya alt dudaktaki zayıflığa neden olabilir.
Frey sendromu (Fasiyal sinir hasarının neden olduğu bir durum. Bir yemek yerken, hatta düşünürken, hayal ederken veya yemek hakkında konuşurken yüzün kızarmasına ve terlemesine neden olur.)
Kulakta his kaybı.
Kuru göz.
Tükürük fistülü (Deride tükürüğün sızabileceği anormal bir açıklık).
Görünüşünde bir değişiklik.
Ameliyattan önce doktorunuz ameliyata bağlı olarak ortaya çıkabilecek diğer riskler hakkında sizinle konuşacaktır.
İyileşme Süreci Nasıl Olur?
Parodtidektomi ameliyatı sonra iyileşme ve hastanede kalış süresi, geçirdiğiniz prosedürün türüne bağlıdır. Cerrahi insizyonlarınıza veya kanalizasyonlarınıza nasıl bakacağınız size söylenecek ve hastaneden ayrılmadan önce başka talimatlar verilecektir. Bakım ekibiniz, ağrı, kan pıhtılaşması, enfeksiyon ve kabızlığın önlenmesi ve/veya diğer durumlar gibi alacağınız ilaçlar hakkında sizinle konuşacaktır. Doktorunuz yaşadığınız ameliyata bağlı olarak aktivite düzeyinizdeki herhangi bir değişiklik hakkında sizinle konuşacaktır. Ameliyat sonrası aşağıdaki adımlar sık sık takip edilmelidir:
Reçete edilen ilaçları belirtildiği gibi alın.
Ekşi veya baharatlı yiyeceklerden kaçınarak yumuşak bir diyete uyun.
Başınız kalbinizin üzerinde yükselmiş olarak uyuyun. Bunu yapmak için başınızın altına yastıklar yerleştirin.
Ameliyat öncesi ilaçlarınızı ne zaman yeniden başlatmanız gerektiği konusunda sağlık ekibinizle konuşun, özellikle kan sulandırıcılar, aspirin ve steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar gibi kan pıhtılaşmasını etkileyebilecek ilaçlar
Alkol almayın.
Sigara içmeyin çünkü bu ameliyat yaranıza giden kan akışını yavaşlatacaktır. Yaranın yeterli kan akışı yoksa, iyileşmez.
10 kilodan fazla bir şey kaldırmayın.
Söylenene kadar nesneleri kaldırmak veya egzersiz yapmak için eğilmeyin.
Ameliyattan 2 hafta sonra hava yolculuğundan kaçının.
İnsizyonunuza dikkat edin ve yönlendirildiği gibi duş alın. Kesiği suyun altına koymayın.
Ameliyat sonrasında doktorunuzu ne zaman aramalısınız?
Doktorunuz ofisi ne zaman arayacağınız konusunda size talimatlar verecektir. Aramanızı gerektirecek hususlar ise:
38,3°C veya daha yüksek ateş.
Keside kızarıklık, şişme ve/veya drenaj.
Başka sorularınız veya endişeleriniz varsa.
Bu semptomları yaşadığınız anda doktorunuz ile diret iletişime geçmelisiniz.
Son Haberler
Takvim