Mustafa Kemal Mah. 2087. Sk. No:12 Çankaya/Ankara 0535 055 35 12

GIRTLAK KANSERİ - Prof. Dr. Nilda Süslü

GIRTLAK KANSERİ

24 Ağustos 2024 admin 0 Comments

GIRTLAK KANSERİ NEDİR?

Tıptaki adı larinks olarak bilinen gırtlak boyun bölgesinde bulunan bir organdır. Tıpta farinks, halk ağzında yutak olarak bilinen organdan sonra gelir. Soluk borusundan da önce bulunan gırtlak akciğere ulaşan solunum yollarının en önemli organlarından birisidir. Gırtlak organımızda aynı zamanda ses telleri de bulunur. İçinden hava geçen gırtlakta, ses telleri havayla etkileşime girer ve bu etkileşim sonunda çıkan sesler yutağa, ağız boşluğuna , ağza ve buruna ulaşır.

Uzmanların açıkladığı istatistiklere göre dünya üzerinde her 100 bin kişiden ortalama 5’inde gırtlak kanseri ortaya çıkıyor. Gırtlak kanserinin oluşumunda gırtlak bölgesindeki bazı hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması neden olmaktadır. Bu kontrolsüz büyüyen hücreler de gırtlakta tümör halini almaktadır. En büyük risk faktörlerinden birisi de sigara kullanımıdır. Sigara kullanan insanlarda gırtlak kanseri görülme olasılığı sigara kullanmayan insanlara göre 20 kat daha fazla olmaktadır. Sigara kullanımı tek başına gırtlak kanserine neden olabildiği gibi, alkol ile beraber tüketilmesi riski kat kat artırmaktadır. Bu risk faktörünün, kullanım süresi, günlük kullanım miktarı da kanser oluşumunda önemlidir.

Gırtlak kanseri, tüm vücüt kanserleri içinde Türkiye’de 10. sıradadır. 

GIRTLAK KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gırtlak kanserinin en sık görülen belirtisi 3 haftadan uzun süren ses kısıklığıdır.

Gırtlak kanserinde görülebilen diğer belirtileri ise;

  • Seste boğuklaşma veya ses tonunda değişiklik
  • Yutmada veya yutkunmada zorluk/ağrı
  • Boyunda ele gelen şişlik
  • Geçmeyen öksürük
  • Geçmeyen boğaz ağrısı/ boğazda yabancı cisim hissi
  • Islık sesine benzer ses çıkarmaya neden olan nefes vermede zorluk
  • İleri evre tümörlerde,  nefes almada zorluk

Bazı hastalarda kötü ağız kokusu, kilo kaybı ve aşırı halsizlik şikayetleri de görülebilir.

Bu şikayetlerin hepsi bir hastada görülebileceği gibi, tek bir şikayet de kanserin habercisi olabilir. Tüm bu şikayetler, basit üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında da görülebileceğinden, her ses kısıklığı, hastada kanser habercisi değildir. Ancak üç haftadan uzun süren ses kısıklığı ve/ veya yutma güçlüğü durumunda hasta mutlaka bir Kulak Burun Boğaz Hekimine başvurmalıdır.

Gırtlak kanserinin tedavisi, hastalığın tanı koyulduğu evreye göre değişiklik göstermektedir. Erken evrede yakalanan gırtlak kanserinde, cerrahi ve radYoterapi tedavi seçenekleri mevcuttur. Cerrahi seçenekler olarak; ağız içinden yapılan LASER/ ROBOTİK cerrahileri veya açık cerrahi teknikler uygulanmaktadır. Cerrahi seçimi, hastanın özelliklerine, tümörün özelliklerine göre yapılmaktadır. Geç evrede gelen gırtlak kanseri ise, başarı şansı daha düşük olmakla birlikte tedavi edilebilir bir hastalıktır. Geç evrede yakalanan tümörlerde, kemoterapi ve radyoterapinin kombine kullanıldığı tedaviler veya açık gırtlak ameliyatı ile tedavi sağlanabilmektedir.

Gırtlak kanseri ile mücadelede en önemli nokta, ilk tedavi adımlarının doğru bir şekilde ATILMASIDIR. Bu nedenle, deneyimli KBB- baş boyun cerrahları sizleri tedaviniz konusunda doğru yönlendireceklerdir.

GIRTLAK KANSERİ TEŞHİS VE TEDAVİSİ NEDİR?

Gırtlak kanseri teşhis işlemlerinde birkaç yol bulunmaktadır. Eğer semptomlar varsa ve hastada anormal durumlar görülüyorsa lokal ya da genel anestezi altında anormallik sezilen yerlerde tümör riski olduğu için bölgeden bir biyopsi alınır ve kesin tanı işlemi için laboratuvara gönderilir. Aynı zamanda biyopsiden başka bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, pozitron emisyon tomografisi, gibi görüntüleme teknolojileri kullanılarak da hastalığın tanı ve teşhisinde yardımcı olurken, ne kadar yayıldığı görüntülenmektedir.

Gırtlak kanseri tedavisi sürecinde de birkaç işlem söz konusudur. Bu işlemler seçilirken tümörün gırtlağın neresinde bulunduğuna, boyutuna, hangi evrede olduğuna, metastazın olup olmadığına ve kişinin yaşına ve sağlık durumuna bakılır. Gırtlak kanserinde üç çeşit tedavi bulunmaktadır:

  1. Cerrahi Tedavi: En sık başvurulan ve en etkili tedavi yöntemidir. Eğer kanser ilerlememişse sadece kanserli bölge alınırken, hastalığın ilerlediği durumlarda gırtlağın tamamı alınabiliyor. İkinci durumda hastanın nefes alabilmesi için boynun ön tarafından nefes borusuna bir delik açılıyor.
  2. Radyoterapi: Bu işlem hastanın her gün belli dozda radyasyon almasıyla gerçekleşiyor. Radyasyon ışınları kanser hücrelerini öldürürken tümörün boyutunu da küçültüyor.3.
  3. Kemoterapi: Genelde kanserin ileri safhalarında kullanılan bu işlem ameliyat öncesinde ve sonrasında kullanılıyor. Aynı zamanda kanseri tekrar nükseden hastalarda da kullanılmaktadır

GIRTLAK KANSERİ AMELİYATI BOĞAZA DELİK AÇILMADAN YAPILABİLİR Mİ?

Gırtlak kanseri, erken evrede yakalandığında başarı şansına sahip tedavi edilebilen kanserlerdendir. Erken evre dediğimizde, küçük boyutlu tümör ve etraf lenf bezelerine sıçramamış kanserden bahsediyoruz. Erken evre gırtlak kanserinde, ağız içinden yapılan ameliyatlarda kullanılan lazer teknikleri veya son yıllarda gündeme gelen robotik cerrahi kullanmaktayım. Bu ameliyatlar ile, hastalığı cerrahi olarak çıkarmak mümkün olmakta ve hastalarımın çok büyük bir kısmında geçici veya kalıcı boğazda delik oluşmamaktadır.

GIRTLAK KANSERİ AMELİYATI FİYATI NEDİR

Gırtlak kanseri ameliyatı fiyatı, yapılacak cerrahi tekniğin ne olduğuna göre değişkenlik göstermektedir. Açık cerrahi yapılacak ise, hastanede yatış süresi uzadığından maliyet artacaktır. Lazer yöntemi ile gırtlak kanseri cerrahisi özel hastanede yapılacaksa , lazer cihazının ücreti ayrıca alınır , ancak hastanede yatış süresi belirgin olarak kısalmakta, bu anlamda maliyet düşmektedir. Robotik cerrahi, özel hastanede uygulanacaksa, hastane politikalarına göre alınan ücret değişkenlik göstermektedir. Robotik cerrahi, yatış süresini belirgin derecede azaltmaktadır. Gırtlak kanseri ameliyatı fiyatı, işlemin yapılacağı hastaneye göre de değişiklik göstermektedir. Hastanelerin genel fiyat politikaları ve donanım seviyeleri, gırtlak kanseri ameliyatı fiyatları üzerinde de belirleyici etkiye sahiptir.

Devlet ve şehir hastanelerinde genel sağlık sigortası, emekli sandığı veya sosyal güvenlik kurumu ödemeleri söz konusu olduğundan, normal koşullarda ödeme yapılması söz konusu olmayacaktır. Ancak gırtlak kanseri ameliyatında kullanılacak özel aletler, örneğin lazer veya robot kullanılması gerekli durumlarda, başvurduğunuz hastanenin bu olanaklarını sormanız gereklidir. Lazer ve robot kullanımı ek ücret gerektirebilmektedir.

Uygulamayı yapacak doktorun kim olduğu da gırtlak kanseri ameliyatı fiyatları üzerinde temel belirleyici faktörlerdendir. Hekim, fiyat politikası noktasında belli özgürlüklere sahip olduğundan farklı fiyatlar talep edebilir.

Sonuç olarak, sağlığınız her şeyden önde gelmektedir. Bu nedenle bu konuda deneyimli cerrahın sizi tedavi etmesi maliyet sorgusundan çok daha önemlidir

leave a comment

E-Bülten'e Abone Ol!

Güncel gelişmelerden haberdar olmak için e-bülten'e abone ol.

Whatsapp Destek
1
Nasıl yardımcı olabiliriz?
Merhabalar,
Sizlere nasıl yardımcı olabiliriz?