Mustafa Kemal Mah. 2087. Sk. No:12 Çankaya/Ankara 0535 055 35 12

Gırtlak Kanseri - Prof. Dr. Nilda Süslü

Gırtlak Kanseri

4 Ağustos 2023 admin 0 Comments

Tıptaki adı larinks olarak bilinen gırtlak boyun bölgesinde bulunan bir organdır. Tıpta farinks, halk ağzında yutak olarak bilinen organdan sonra gelir. Soluk borusundan da önce bulunan gırtlak akciğere ulaşan solunum yollarının en önemli organlarından birisidir. Gırtlak organımızda aynı zamanda ses telleri de bulunur. İçinden hava geçen gırtlakta, ses telleri havayla etkileşime girer ve bu etkileşim sonunda çıkan sesler yutağa, ağız boşluğuna , ağza ve buruna ulaşır.

Uzmanların açıkladığı istatistiklere göre dünya üzerinde her 100 bin kişiden ortalama 5’inde gırtlak kanseri ortaya çıkıyor. Gırtlak kanserinin oluşumunda gırtlak bölgesindeki bazı hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması neden olmaktadır. Bu kontrolsüz büyüyen hücreler de gırtlakta tümör halini almaktadır. En büyük risk faktörlerinden birisi de sigara kullanımıdır. Sigara kullanan insanlarda gırtlak kanseri görülme olasılığı sigara kullanmayan insanlara göre 20 kat daha fazla olmaktadır.

Risk Faktörleri
Gırtlak kanseri nedenleri arasında petrol ürünleri, boya sanayi, ağaç işleri gibi iş sektörleri bulunmaktadır. Bu sektörde çalışan insanların gırtlak kanseri riski daha fazla olmaktadır. Aynı zamanda reflü de gırtlak kanserini tetikleyen unsurlardan birisidir. Bu risk faktörleriyle beraber boğaza ve ağza yerleşebilen HPV (insan papilloma virüsü) de gırtlak kanseri nedenleri arasında yer almaktadır.

Gırtlak kanseri oluşumunda ise en büyük risk faktörü, yukarıdaki paragraflarda da belirtildiği gibi sigara ve tütün ürünleri kullanımıdır. Sigara ve tütün kullanımı gırtlak kanseri riskini 20 kat arttırdığı bilinmektedir. Bununla beraber sigara ile tüketilen alkol de gırtlak kanserini tetiklerken kötü beslenme alışkanlıkları da gırtlak kanseri nedenleri arasında yer almaktadır.

Gırtlak Kanseri Belirtileri
Gırtlak kanseri belirtileri arasında en yaygın olan ses kısıklığı veya ses kalitesindeki değişimlerdir. Fakat bu ses kısıklığı veya değişimi her zaman gırtlak kanseri semptomu olmaz. Bu semptomun ortaya çıkması için tümörün ses telleri üzerinde belirmesi gerekir. Bu nedenle iki veya üç hafta süren ses kısıklığı anomalisi mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanına gösterilmesi gerekir.

Gırtlak kanseri belirtileri arasında şunlar bulunmaktadır:

Ses kısıklığı veya ses kalitesindeki değişim,
Boğazda takılma veya tıkanıklık hissi,
Boğazda ve kulaklara yansıyan ağrı.
İlerleyen safhalarda ise şu semptomlar görülmektedir:

Nefes darlığı,
Yutma güçlüğü,
Yutma sırasında ağrı,
Kanlı balgam,
Eğer kanser boyundaki lenf bezlerine yayılmışsa boynun yan tarafında görülen ve giderek büyüyen şişlikler.

Gırtlak Kanseri Teşhis ve Tedavisi
Gırtlak kanseri teşhis işlemlerinde birkaç yol bulunmaktadır. Eğer semptomlar varsa ve hastada anormal durumlar görülüyorsa lokal ya da genel anestezi altında anormallik sezilen yerlerde tümör riski olduğu için bölgeden bir biyopsi alınır ve kesin tanı işlemi için laboratuvara gönderilir. Aynı zamanda biyopsiden başka bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, pozitron emisyon tomografisi, gibi görüntüleme teknolojileri kullanılarak da hastalığın tanı ve teşhisinde yardımcı olurken, ne kadar yayıldığı görüntülenmektedir.

Gırtlak kanseri tedavisi sürecinde de birkaç işlem söz konusudur. Bu işlemler seçilirken tümörün gırtlağın neresinde bulunduğuna, boyutuna, hangi evrede olduğuna, metastazın olup olmadığına ve kişinin yaşına ve sağlık durumuna bakılır. Gırtlak kanserinde üç çeşit tedavi bulunmaktadır:

Cerrahi Tedavi: En sık başvurulan ve en etkili tedavi yöntemidir. Eğer kanser ilerlememişse sadece kanserli bölge alınırken, hastalığın ilerlediği durumlarda gırtlağın tamamı alınabiliyor. İkinci durumda hastanın nefes alabilmesi için boynun ön tarafından nefes borusuna bir delik açılıyor.
Radyoterapi: Bu işlem hastanın her gün belli dozda radyasyon almasıyla gerçekleşiyor. Radyasyon ışınları kanser hücrelerini öldürürken tümörün boyutunu da küçültüyor.
Kemoterapi: Genelde kanserin ileri safhalarında kullanılan bu işlem ameliyat öncesinde ve sonrasında kullanılıyor. Aynı zamanda kanseri tekrar nükseden hastalarda da kullanılmaktadır.

leave a comment

E-Bülten'e Abone Ol!

Güncel gelişmelerden haberdar olmak için e-bülten'e abone ol.

Whatsapp Destek
1
Nasıl yardımcı olabiliriz?
Merhabalar,
Sizlere nasıl yardımcı olabiliriz?