Mustafa Kemal Mah. 2087. Sk. No:12 Çankaya/Ankara 0535 055 35 12

TÜKÜRÜK BEZİ TÜMÖRÜ - Prof. Dr. Nilda Süslü

TÜKÜRÜK BEZİ TÜMÖRÜ

24 Ağustos 2024 admin 0 Comments

TÜKÜRÜK BEZİ TÜMÖRÜ NEDİR?

Tükürük bezi tümörleri en sık kulak önündeki parotis adlı tükrük bezinden kaynaklanır. Bu bezde görülen tümörlerin %80 i iyi huylu tümörlerdir. Ancak kontrolsüz hücre çoğalması nedeniyle bezde kitleye neden olurlar. Oluşan kitle, kozmetik olarak kötü görüntü yaratmasının yanında, ileride gelişebilecek kanser riski taşır. Ayrıca iyi huylu kitleler bile, oluşturdukları bası etkisiyle fasiyal sinir (yüz mimik kaslarını çalıştıran sinir olarak da bilinir) felcine neden olabilir. Ancak kötü huylu kitleler, farklı patolojik tiplerde olacak şekilde görülebilmektedir. Parotis kanseri, kendisini kulak önünde şişlik, yüz felci, boyunda şişlik olarak gösterebilir. Yüzde veya çenede uyuşma hissi de daha az sıklıkta görülebilmektedir. Çok ileri evrelerde, kulak önü cildinde iyileşmeyen büyük yaralara neden olabilir. Parotis kanserinin tedavisi, öncelikle cerrahidir. Cerrahini büyüklüğü ve genişliği, tümör tüpüne, tümör evresine göre değişmektedir. Cerrahi sonrasında radyoterapi ve kemoterapi, hastalık evresine göre değerlendirilerek verilebilmektedir.

 Bu nedenle, PAROTİS bezi iyi huylu ve kötü huylu tümörlerinin tedavisi kesinlikle CERRAHİDİR.

NASIL BİR CERRAHİ GEÇİRMELİYİM?

Yapılacak cerrahi, etraf parotis dokusunu da içerecek, PAROTİDEKTOMİ denilen geniş bir cerrahidir. Kitlenin tek başına çıkarılması kesinlikle ÖNERİLMEZ, İleride tümörün yayılmasına ve tekrar etmesine neden olur. Tümör iyi huylu ise, parotis bezinin bir kısmı korunur, ancak kanser mevcutsa tüm bez alınmalıdır. Kanser durumlarında, boyuna ek cerrahi yapılması (lenf bezelerinin temizlenmesi) veya ek tedavi yöntemleri (radyoterapi, kemoterapi) kullanmanız gerekebilir.

CERRAHİNİN RİSKLERİ NELERDİR?

Parotis bezi cerrahisindeki en önemli risk, sinir hasarıdır. Yüzmimik kaslarını kontrol eden fasiyal sinir, bu tükürük bezinin içinde ağaç dallanması şeklinde uzanmaktadır.  Tümörün yüz mimik kaslarını kontrol eden sinire (fasyal sinir) yakınlığına bağlı olarak, geçici ve/veya kalıcı sinir felci (yüz felci) görülebilir. Yüz felci riski, özellikle deneyimli cerrahlar tarafından ameliyat yapıldığında %5 in altındadır. %90 oranında geçici olma olasılığı vardır. Eğer sinir felci geçici ise fonksiyonların tam olarak geri dönmesi 3-9 ay alabilir. Bu konuda deneyimli baş boyun cerrahları tarafından bu ameliyatın yapılması önerilmektedir. Ameliyat sırasında sinir monitörü kullanmak, bu cerrahide yararlı olmaktadır.

YÜZÜMDE İZ KALACAK MI?

Parotidektomi ameliyatı için yapılan cilt kesisi, en az kalıcı iz oluşturmak amacıyla, kırışıklık çizgilerinden veya kulak içinde gizli kesilerden yapılabilmektedir. Bunun için çeşitli estetik dikiş yöntemleri mevcuttur. Benim deneyimim, kişiye özel çizgiler ile ameliyata başlamaktadır. Ancak, her cerrahide olduğu gibi, bu ameliyata bağlı izler olacaktır. Önemli olan mümkün olan en küçük, en düzgün kesi yöntemlerinin seçilmesidir.

YÜZÜMDE KALICI ÇÖKÜKLÜK KALACAK MI?

Parotis bezi cerrahisinden sonra, kulak önünde ve çene kösesinde doku kaybına bağlı olarak çöküklük kalmaktadır. Bu çöküklüğün giderilmesinde, uygun hastalarda yağ enjeksiyon tekniği ile olumlu ve güzel sonuçlar almaktayım. Dilerseniz, göbek içinden yapılan gizli kesi ile, gelişecek çöküklük aynı seansta önlenmektedir.

leave a comment

E-Bülten'e Abone Ol!

Güncel gelişmelerden haberdar olmak için e-bülten'e abone ol.

Whatsapp Destek
1
Nasıl yardımcı olabiliriz?
Merhabalar,
Sizlere nasıl yardımcı olabiliriz?